Öne Çıkan Yayın

Tüm Detaylarıyla Online Diyet

   Diyet, herhangi bir sağlık kurumuna gidip size özel şekilde planlanmadan elinize tutuşturulan bir "LİSTE"yi uygulamak değildir...

29 Ocak 2017 Pazar

ÇOCUKLARIMIZIN BESLENMESİNDE ALTIN KURALLAR-2

  Çocuklarımız için tabii ki hep uğraşıyoruz, onlar için her şeyin en iyisini yapmaya çalışıyoruz ama acaba beslenmeye ne kadar önem veriyoruz veya bu konuda ne kadar bilinçliyiz veya biz çocuklarımıza bu konuda nasıl bir model oluyoruz?

   Bugün okul çağındaki çocukların beslenmesine değinelim ve varsa yanlışlarımızı düzeltip, daha sağlıklı bir gelecek inşa etmeye çalışalım. Bu konuda uyulması gereken altın kurallar nelerdir, bu dönemde beslenme neden önemlidir, yetersiz veya aşırı beslenme sonucunda ne tür sağlık sorunları ortaya çıkar?

1.BÜYÜME-GELİŞME: Büyüme-gelişmenin çok hızlı olduğu bir dönem olduğu için bu dönemde yetersiz beslenen çocuklar büyüme ve gelişme yönünden geri kalır ve bu gerilik büyüme dönemi bitinceye kadar telafi edilmezse, erişkinliğe yansır dolayısıyla bu çocuklar boyca kısa, zayıf ve güçsüz birer yetişkin olurlar.

2.HASTALIKLARA DİRENÇ: Yeterli ve dengeli beslenmeyen çocukların zamanla vücut direnci kırılır, sık sık enfeksiyonlar görülür ve ağır şekilde atlatılır. Yine bildiğiniz gibi bu süreçler de büyüme gelişmeyi durduran süreçler olduğu için çocuğa çocuğa olumsuz etkilere sebep olur.

3.VİTAMİN-MİNERAL EKSİKLİKLERİ: Gerek yetişkinler gerek çocuklar için ortak bir nokta olan vitamin-mineral eksiklikleri yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda çocuk zihinsel ve bedensel olarak etkileneceği için dolaylı olarak okul başarısı ve sosyal hayatı da etkilenecektir.
   Bu dönem için özellikle önemli olan mineraller demir ve kalsiyumdur. Çünkü demir eksikliği özellikle kızlarda bu dönemde yavaş yavaş oluşmaktadır. Kalsiyum ise bu dönemde yeterli alınmadığında depolar yetersiz kalır, kemik yoğunluğu oluşmaz ve ilerleyen dönemlerde osteoporoz dediğimiz kemik erimesi durumuyla karşılaşırız.

4.AŞIRI BESLENME: Dengesiz beslenme sonucu şişmanlık, önemli bir sorun olarak ortaya çıkar. Çocukluk dönemindeki şişmanlık ileri yaşlara yansır ve yüksek tansiyon, kan yağlarında artış, kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklara zemin hazırlar.

5.SABAH KAHVALTISI: Bütün gece süren açlıktan sonra günün en önemli öğünü sabah kahvaltısıdır. Kahvaltı etmeyen çocuk uzun süre aç kaldığı için kendini güçsüz hisseder, dikkat, çalışma ve öğrenme yeteneği azalır, okul başarısı düşer. Bu nedenle, her sabah mutlaka kahvaltı yapılmalıdır.

Kahvaltıda Tüketilebilecek Besin Kaynakları:
Süt veya taze sıkılmış meyve suyu, yumurta, peynir, zeytin, ekmek, tahıl gevreği, tahin-pekmez, tahin helva, ceviz içi, fındık ezmesi olabilir, çocuğun istek ve ihtiyaçlarına göre çeşidi ve miktarı ayarlanabilir.

6.BESLENME ÇANTASI: Öğrenciler okul çevresinde açıkta satılan besleyici değeri düşük ve sağlıksız besinleri tüketmemelidir. İmkânlar çerçevesinde aşağıda 1. grupta bulunan besinlerden seçerek ekmek arasına konulabilir. Bunun yanında 2. gruptaki iyi yıkanmış sebze veya meyveler öğrencilerin vitamin ihtiyacını karşılayacaktır. İçecek olarak ayran veya süt iyi bir seçimdir.
l. Grup
Haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte, haşlanmış tavuk, haşlanmış et
2. Grup
Mevsimine uygun, iyi yıkanmış, taze sebze ve meyvelerden biri (domates, salatalık, marul, havuç, mandalina, elma, üzüm, kiraz, erik gibi)
ÖNERİLER
Bunların yanına imkanlar çerçevesinde fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin eklenmesi enerji, protein ve mineral alımınıza destek olur.
Ayrıca hijyen açısından beslenme çantasının her gün çok iyi temizlenmesi gerekir.

OKUL ÇOCUKLARININ BESLENMESİNE YÖNELİK ÖNERİLER
1. Her öğünde 4 temel besin grubunda yer alan yiyeceklerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
2. Günde en az 2 su bardağı süt içme alışkanlığı edinilmelidir.
3. Günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketilmelidir.
4. Günde en az 8-10 bardak sıvı tüketilmelidir.
5. Yemekler yavaş ve iyi çiğneyerek yenilmelidir.
6. Gelişi güzel diyet yapılmamalıdır.
7. Düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.
8. Düzenli ve yeterli uyunmalıdır.
9. Televizyon ve bilgisayar karşısında daha az vakit harcanmalıdır.
10. Temiz ve mikropsuz besinler tüketilmeli, çiğ sebze ve meyveler bol su ile yıkamadan yenilmemeli, açıkta satılan besinler tüketilmemelidir.
11. Çay, gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve sulan, süt veya ayran tercih edilmelidir.
12. Öğün aralarında şekerli besinlerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Bu besinler yenildiği ve içildiği zaman dişler fırçalanmalı ya da ağız bol su ile çalkalanmalıdır.
13. Eller yemeklerden önce ve sonra mutlaka yıkanmalıdır.
14. Yemek yerken ayrı çatal, kaşık, bıçak, tabak ve bardak kullanılmalıdır.
15. Çocukların boy uzunlukları ile ağırlıklarına dikkat edilmeli ve izlenmelidir.
16. Düzenli güneşlenerek yeterli D vitamini almalarına özen gösterilmelidir.

Sağlıklı bireyler olmak için sağlıklı tercihler yapmak şarttır, sağlıcakla kalın…