Keten
kumaşını hepimiz biliyoruz, biz de bugün keten kumaşının üretildiği keten
bitkisinden elde edilen tohumdan bahsedeceğiz. Keten tohumu adı verilen bu
besinin
giderek halk arasında duyulduğunu ve yaygınlaştığını tahmin
edebiliyorum çünkü bu besin aktarlarda, marketlerde görülüyor, tüketiliyor ve
faydasını gören insanlar yakınlarına öneriyor.
Peki bu faydalar nelerdir? Önce zengin içeriğinden sonra da bu
faydaların her birinden ve keten tohumunun bilinmeyen yönlerinden bahsedelim.
İÇERİĞİ: Keten tohumu B12 vitamini, protein ve omega-3
yönünden zengin bir besindir. Aynı zamanda içeriğinin %35-40’ı yağdan oluşur.
Bunu ilk duyduğunuzda çok yağlıymış diye düşünerek tüketiminden kaçacağınızı
tahmin edebiliyorum ama bu yağ içeriğinin bileşimini çok sağlıklı yağ asitleri
oluşturduğu için bunu size kilo aldıracak yağlı bir besin gibi düşünmeyin,
zaten aksine tüm faydalarını okuduğunuzda hemen temin edip tüketmek
isteyeceksiniz. İçeriğindeki bu yağ asitleri insan vücudunda üretilmeyen ve
dışardan alınması gereken önemli bir besin ögesidir.
Bu arada
temin etme konusunda dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta var ki, atlamadan
geçmeyelim. Piyasada keten tohumunu öğütülmüş ve öğütülmemiş olarak iki formda
bulabilirsiniz. Fakat öğütülmemiş formda alıp kendiniz öğütmenizi tavsiye
ederim. Çünkü öğütüldüğünde daha küçük parçalı bir formda olacağından
içeriğindeki yağ, havayla etkileşime girer ve bu istenmeyen bir durumdur. Bekleme
süresi arttıkça da bu etkileşim artar ve bu yolla fayda değil zarar görürüz. Bu
yüzden temin etme ve kullanma noktasında buna dikkat edin. Öğütülmemiş formda
tercih edin, kendiniz öğütün ama tüketeceğiniz miktarlarda az az öğütün ve bu
şekilde saklamayın. Bu konuda bir dipnot ekleyecek olursak aynı şey ceviz için
de geçerlidir. Baklavalar için bol bol aldığınız cevizleri ufalayıp o şekilde
saklamayın, kullanmadan hemen önce öğütün ve hemen kullanın.
TÜKETİMİ: Peki keten tohumunu nasıl tüketeceğiniz mi diyorsunuz?
Öğütülmemiş formda aldığınız keten tohumunun günde 1 yemek kaşığı kadarını
kendiniz öğütün ve yoğurda karıştırarak, salatalarda, mezelerde, ekmek
yapımında veya 1 bardak suyla birlikte tüketebilirsiniz. Peki neden öğüterek
tüketmeli? Sindirimi zor bir besin olduğu için öğüterek tüketmek tavsiye edilir,
öğütmeden tüketecekseniz de iyi çiğnemeniz önerilir. Arkasından içeceğiniz 1
bardak su da sindirimini kolaylaştıracaktır. Günde 10 yemek kaşığına kadar
varan aşırı bir tüketim ise kesinlikle önerilmez ve toksik etki oluşturur,
böbrekleri ve kemikleri etkiler. Takdir edersiniz ki her şeyin fazlası
zarardır, her şey dozunda kullanılmalıdır, önerilen 1 yemek kaşığı kadar miktar
aşağıdaki faydaları görmeniz için yetecektir.
KALP HASTALIKLARI ÜZERİNE ETKİSİ: İlerde damar
plakları sorunuyla karşılaşmak istemiyorsanız veya şuan damarlarınızda plak
oluşumu, damar darlıkları şikayetleriniz varsa keten tohumunu bir düşünün
derim. Gerek oluşumunu önlemek gerekse oluşan plakların kalınlığını azaltmak
için keten tohumunun içeriğindeki yağ asitleri bire birdir. Üstelik bu
plakların zamanla felç oluşturabileceğini biliyoruz. Yani keten tohumu dolaylı
olarak felç riskini de azaltıyor diyebiliriz.
KOLESTEROL ÜZERİNE ETKİSİ: Kan tahlillerinde
kolesterol değerleri fırlamış olanlar, bunu nasıl düşüreceğiz diye düşünenler
bu çağrım size. Keten tohumu içeriğindeki bazı yararlı maddeler vücutta extra
kolesterol yapımını engeller, ayrıca kolesterolün yıkımını ve dışarı atımını
sağlar. Bu mekanizmayla kandaki yağların, kolesterolün ve kötü huylu
kolesterolün miktarını azaltır.
TANSİYON ÜZERİNE ETKİSİ: İçeriğindeki sağlıklı yağ
asitleri sayesinde vücutta bazı yararlı maddelerin üretimi artar ve bu yolla
yüksek tansiyonlu bireylerde tansiyonun düşürülmesine yardımcı olduğu
görülmüştür.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİSİ: Bağışıklık
sistemini güçlendirmek için antioksidanlara ihtiyaç duyarız ve bunu günlük
beslenmemizde en çok sebze ve meyvelerden alacağımız vitamin ve minerallerle
karşılarız. Aynı şekilde bu antioksidanları keten tohumundan da bolca alarak
bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz mümkündür.
KİLO KONTROLÜ ÜZERİNE ETKİSİ: Keten tohumu diyet
sürecinde de sıklıkla önerilen ve tüketilen bir besin olarak karşımıza çıkıyor.
Peki neden? Keten tohumu mide boşalmasını geciktirerek kişiye tokluk hissi
veriyor. Ayrıca iştah hormonunun salınımını azaltarak beyne açlık sinyalinin
gönderimini azaltıyor. Takdir edersiniz ki her şey beyinde biter, midemiz tıka
basa dolsa bile beyne açlık sinyali henüz gitmemişse yeme olayı devam eder ve
bu bizim istemediğimiz bir şeydir. Bu konuda bir başka tüyo verecek olursak
yemeği yavaş yemek önerilir, bu şekilde olduğunda beyne sinyal gelene kadar
tüketilen besin miktarı uygun seviyelerde tutulur, aşırıya kaçılmaz.
Tümü
çalışmalarla kanıtlanmış olan bu bilgilerin yararlı olmasını dilerim. Sağlıklı
bireyler olmak için sağlıklı tercihler yapmak şarttır. Sağlıcakla kalın…