Öne Çıkan Yayın

Tüm Detaylarıyla Online Diyet

   Diyet, herhangi bir sağlık kurumuna gidip size özel şekilde planlanmadan elinize tutuşturulan bir "LİSTE"yi uygulamak değildir...

20 Ocak 2017 Cuma

BİR AVUÇ TOHUM

   Keten kumaşını hepimiz biliyoruz, biz de bugün keten kumaşının üretildiği keten bitkisinden elde edilen tohumdan bahsedeceğiz. Keten tohumu adı verilen bu besinin
giderek halk arasında duyulduğunu ve yaygınlaştığını tahmin edebiliyorum çünkü bu besin aktarlarda, marketlerde görülüyor, tüketiliyor ve faydasını gören insanlar yakınlarına öneriyor.  Peki bu faydalar nelerdir? Önce zengin içeriğinden sonra da bu faydaların her birinden ve keten tohumunun bilinmeyen yönlerinden bahsedelim.
İÇERİĞİ: Keten tohumu B12 vitamini, protein ve omega-3 yönünden zengin bir besindir. Aynı zamanda içeriğinin %35-40’ı yağdan oluşur. Bunu ilk duyduğunuzda çok yağlıymış diye düşünerek tüketiminden kaçacağınızı tahmin edebiliyorum ama bu yağ içeriğinin bileşimini çok sağlıklı yağ asitleri oluşturduğu için bunu size kilo aldıracak yağlı bir besin gibi düşünmeyin, zaten aksine tüm faydalarını okuduğunuzda hemen temin edip tüketmek isteyeceksiniz. İçeriğindeki bu yağ asitleri insan vücudunda üretilmeyen ve dışardan alınması gereken önemli bir besin ögesidir.
   Bu arada temin etme konusunda dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta var ki, atlamadan geçmeyelim. Piyasada keten tohumunu öğütülmüş ve öğütülmemiş olarak iki formda bulabilirsiniz. Fakat öğütülmemiş formda alıp kendiniz öğütmenizi tavsiye ederim. Çünkü öğütüldüğünde daha küçük parçalı bir formda olacağından içeriğindeki yağ, havayla etkileşime girer ve bu istenmeyen bir durumdur. Bekleme süresi arttıkça da bu etkileşim artar ve bu yolla fayda değil zarar görürüz. Bu yüzden temin etme ve kullanma noktasında buna dikkat edin. Öğütülmemiş formda tercih edin, kendiniz öğütün ama tüketeceğiniz miktarlarda az az öğütün ve bu şekilde saklamayın. Bu konuda bir dipnot ekleyecek olursak aynı şey ceviz için de geçerlidir. Baklavalar için bol bol aldığınız cevizleri ufalayıp o şekilde saklamayın, kullanmadan hemen önce öğütün ve hemen kullanın.
TÜKETİMİ: Peki keten tohumunu nasıl tüketeceğiniz mi diyorsunuz? Öğütülmemiş formda aldığınız keten tohumunun günde 1 yemek kaşığı kadarını kendiniz öğütün ve yoğurda karıştırarak, salatalarda, mezelerde, ekmek yapımında veya 1 bardak suyla birlikte tüketebilirsiniz. Peki neden öğüterek tüketmeli? Sindirimi zor bir besin olduğu için öğüterek tüketmek tavsiye edilir, öğütmeden tüketecekseniz de iyi çiğnemeniz önerilir. Arkasından içeceğiniz 1 bardak su da sindirimini kolaylaştıracaktır. Günde 10 yemek kaşığına kadar varan aşırı bir tüketim ise kesinlikle önerilmez ve toksik etki oluşturur, böbrekleri ve kemikleri etkiler. Takdir edersiniz ki her şeyin fazlası zarardır, her şey dozunda kullanılmalıdır, önerilen 1 yemek kaşığı kadar miktar aşağıdaki faydaları görmeniz için yetecektir.
KALP HASTALIKLARI ÜZERİNE ETKİSİ: İlerde damar plakları sorunuyla karşılaşmak istemiyorsanız veya şuan damarlarınızda plak oluşumu, damar darlıkları şikayetleriniz varsa keten tohumunu bir düşünün derim. Gerek oluşumunu önlemek gerekse oluşan plakların kalınlığını azaltmak için keten tohumunun içeriğindeki yağ asitleri bire birdir. Üstelik bu plakların zamanla felç oluşturabileceğini biliyoruz. Yani keten tohumu dolaylı olarak felç riskini de azaltıyor diyebiliriz.
KOLESTEROL ÜZERİNE ETKİSİ: Kan tahlillerinde kolesterol değerleri fırlamış olanlar, bunu nasıl düşüreceğiz diye düşünenler bu çağrım size. Keten tohumu içeriğindeki bazı yararlı maddeler vücutta extra kolesterol yapımını engeller, ayrıca kolesterolün yıkımını ve dışarı atımını sağlar. Bu mekanizmayla kandaki yağların, kolesterolün ve kötü huylu kolesterolün miktarını azaltır.
TANSİYON ÜZERİNE ETKİSİ: İçeriğindeki sağlıklı yağ asitleri sayesinde vücutta bazı yararlı maddelerin üretimi artar ve bu yolla yüksek tansiyonlu bireylerde tansiyonun düşürülmesine yardımcı olduğu görülmüştür.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİSİ: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için antioksidanlara ihtiyaç duyarız ve bunu günlük beslenmemizde en çok sebze ve meyvelerden alacağımız vitamin ve minerallerle karşılarız. Aynı şekilde bu antioksidanları keten tohumundan da bolca alarak bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz mümkündür.
KİLO KONTROLÜ ÜZERİNE ETKİSİ: Keten tohumu diyet sürecinde de sıklıkla önerilen ve tüketilen bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Peki neden? Keten tohumu mide boşalmasını geciktirerek kişiye tokluk hissi veriyor. Ayrıca iştah hormonunun salınımını azaltarak beyne açlık sinyalinin gönderimini azaltıyor. Takdir edersiniz ki her şey beyinde biter, midemiz tıka basa dolsa bile beyne açlık sinyali henüz gitmemişse yeme olayı devam eder ve bu bizim istemediğimiz bir şeydir. Bu konuda bir başka tüyo verecek olursak yemeği yavaş yemek önerilir, bu şekilde olduğunda beyne sinyal gelene kadar tüketilen besin miktarı uygun seviyelerde tutulur, aşırıya kaçılmaz.
   Tümü çalışmalarla kanıtlanmış olan bu bilgilerin yararlı olmasını dilerim. Sağlıklı bireyler olmak için sağlıklı tercihler yapmak şarttır. Sağlıcakla kalın…