Yunanca’da
tarçına verilen ismin ‘kusursuz, sarılı baharat’ olarak tercüme edildiğini
biliyor muydunuz? Çok eski ve çok önemli bir baharat olan tarçın binlerce yıl
çeşitli hastalıkların tedavisinde alternatif tıp yöntemi olarak kullanılmıştır;
biz de şimdiye kadar
hep kullanıyorduk ama faydalarını yeni yeni duyuyor, öğreniyor ve bu bilinçle kullanmaya çalışıyoruz. Peki nedir bu tarçının marifetleri?
hep kullanıyorduk ama faydalarını yeni yeni duyuyor, öğreniyor ve bu bilinçle kullanmaya çalışıyoruz. Peki nedir bu tarçının marifetleri?
Tarçına o
karakteristik kokusunu ve aromasını veren maddeler aynı zamanda tarçına anti-bakteriyel
özellik veriyor, mantar ve bakteri üremesini engelleyici etki gösteriyor.
Gastrit,
ülser gibi mide hastalıklarına sebep olan bakterinin zamanla mideyi terk
etmesini ve yok olmasını sağlıyor.
Hazımsızlık
ve gaz problemlerini gidererek sindirim sistemine yardımcı oluyor.
Antioksidan
etkisiyle bağışıklık sistemini olumlu etkiliyor ve soğuk algınlığı, grip gibi
durumlarda da rahatlatıcı etki gösteriyor.
Yükselen kan
yağlarının ve kan şekerinin düşürülmesinde olumlu etkileri olduğu görülen
tarçın aynı zamanda kilo kontrolünde de anti-obezite olarak kullanılıyor.
TARÇININ
KAN ŞEKERİNE ETKİSİ:
Tarçının kan şekerini
düzenlemesi en önemli özelliğidir. Bu yüzden diyabet dediğimiz şeker
hastalarında düzenli kullanımı da önerilmektedir. Sağlıklı insanlarda kandaki
şeker hücrelere gider ve oralarda kullanılır ama şeker hastalığında bu
gerçekleşmediği için kandaki şeker yüksek seyreder ama bu istenmeyen bir
durumdur. Bu yüzden diyetle ve ilaç tedavisiyle kan şekerinin düşürülmesi gerekir.
‘Benim şekerim yükselse de beni etkilemiyor, istediği kadar yükselsin.’
diyenleriniz olacaktır, ama yanlış düşünüyorsunuz çünkü kandaki şeker daima
yüksek olduğunda damarlar etkileniyor ve zamanla daha başka ciddi sorunlar
çıkıyor, dolayısıyla şeker hastalarının kan şekerini kontrol altına almaları
çok önemlidir. Bu konuda tarçından yardım alabiliriz.
- Çünkü tarçın, özellikle Tip2 Diyabetli bireylerde, hücrelerin şeker kullanma kapasitesini artırarak kandaki şekeri düşürüyor.
- Vücutta kan şekerini düşüren hormon olan insülin gibi davranıyor ve insülinin etkisini artırıyor bu şekilde kan şekerini düzenliyor.
Bu yüzden
diyet ve ilaç tedavisinin yanında tarçın yardımıyla da kan şekerimizi
düşürebilir ve böylece damar sağlığımızı koruyabiliriz. Ama kan şekerinin
olması gereken değerlerin altına düşmesini de istemeyiz bu yüzden
bahsedeceğimiz miktarlarda tüketimi önerilir. Aşırı tüketiminden kaçınınız.
TARÇININ
KİLO KONTROLÜNE ETKİSİ:
Tarçının kan
şekerine etkisinden bahsettik. Kan şekeri iştah kontrolü açısından da çok
önemlidir. Bazı besinler kan şekerini hızlıca yükseltip hızlıca düşürürler ve
böylece ani ve çabuk açlık hissi gelmesine sebep olurlar. Ama tarçın kan
şekerini daha dengeli seviyelerde tutarak ani açlıkların ve tatlı yeme
isteğinin önüne geçecek ve bu besinlerin olumsuz etkisini düşürecektir. Geçmek
bilmeyen tatlı krizlerine girmek istemiyorsanız bu isteği önceden kesebilir, bu
konuda tarçından yardım alabilirsiniz. Bu da zamanla kilo almanızı
engelleyecektir.
NE
KADAR VE NE ŞEKİLDE TÜKETMELİ:
Gerek kan
şekerini düzenlemesi gerek diğer etkileri sağlayabilmesi için günde 2-3 çay
kaşığı kadar tüketim önerilir. Herhangi bir yan etkisi yoktur ama her şeyde
olduğu gibi aşırı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir bu yüzden önerilen
miktarlarda tüketimi tavsiye edilir. Tarçını meyvelerinize, sütünüze, yemek ve
tatlılarınıza ekleyerek veya tarçınlı bitki çayları hazırlayarak bu şekilde tüketebilirsiniz.
Sizler için bir çay tarifi paylaşmak istiyorum.
1 elma ve
yarım limonu dilimleyerek birkaç karanfille birlikte 2 bardak suya atın ve
kaynatın, kaynadıktan sonra içine kabuk veya toz haldeki tarçınınızı koyup
içebilirsiniz. Hem lezzetli hem de bu havalarda hastalıklardan koruyucu bir çay
olacaktır, afiyet olsun.
Sağlıklı bireyler olmak için sağlıklı tercihler yapmak
şarttır, sağlıcakla kalın.