Öne Çıkan Yayın

Tüm Detaylarıyla Online Diyet

   Diyet, herhangi bir sağlık kurumuna gidip size özel şekilde planlanmadan elinize tutuşturulan bir "LİSTE"yi uygulamak değildir...

9 Şubat 2017 Perşembe

KUSURSUZ BAHARAT: TARÇIN

   Yunanca’da tarçına verilen ismin ‘kusursuz, sarılı baharat’ olarak tercüme edildiğini biliyor muydunuz? Çok eski ve çok önemli bir baharat olan tarçın binlerce yıl çeşitli hastalıkların tedavisinde alternatif tıp yöntemi olarak kullanılmıştır; biz de şimdiye kadar
hep kullanıyorduk ama faydalarını yeni yeni duyuyor, öğreniyor ve bu bilinçle kullanmaya çalışıyoruz. Peki nedir bu tarçının marifetleri?
   Tarçına o karakteristik kokusunu ve aromasını veren maddeler aynı zamanda tarçına anti-bakteriyel özellik veriyor, mantar ve bakteri üremesini engelleyici etki gösteriyor.
   Gastrit, ülser gibi mide hastalıklarına sebep olan bakterinin zamanla mideyi terk etmesini ve yok olmasını sağlıyor.
   Hazımsızlık ve gaz problemlerini gidererek sindirim sistemine yardımcı oluyor.
   Antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemini olumlu etkiliyor ve soğuk algınlığı, grip gibi durumlarda da rahatlatıcı etki gösteriyor.  
   Yükselen kan yağlarının ve kan şekerinin düşürülmesinde olumlu etkileri olduğu görülen tarçın aynı zamanda kilo kontrolünde de anti-obezite olarak kullanılıyor.
TARÇININ KAN ŞEKERİNE ETKİSİ:
   Tarçının kan şekerini düzenlemesi en önemli özelliğidir. Bu yüzden diyabet dediğimiz şeker hastalarında düzenli kullanımı da önerilmektedir. Sağlıklı insanlarda kandaki şeker hücrelere gider ve oralarda kullanılır ama şeker hastalığında bu gerçekleşmediği için kandaki şeker yüksek seyreder ama bu istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden diyetle ve ilaç tedavisiyle kan şekerinin düşürülmesi gerekir. ‘Benim şekerim yükselse de beni etkilemiyor, istediği kadar yükselsin.’ diyenleriniz olacaktır, ama yanlış düşünüyorsunuz çünkü kandaki şeker daima yüksek olduğunda damarlar etkileniyor ve zamanla daha başka ciddi sorunlar çıkıyor, dolayısıyla şeker hastalarının kan şekerini kontrol altına almaları çok önemlidir. Bu konuda tarçından yardım alabiliriz.
  • Çünkü tarçın, özellikle Tip2 Diyabetli bireylerde, hücrelerin şeker kullanma kapasitesini artırarak kandaki şekeri düşürüyor.
  • Vücutta kan şekerini düşüren hormon olan insülin gibi davranıyor ve insülinin etkisini artırıyor bu şekilde kan şekerini düzenliyor.
   Bu yüzden diyet ve ilaç tedavisinin yanında tarçın yardımıyla da kan şekerimizi düşürebilir ve böylece damar sağlığımızı koruyabiliriz. Ama kan şekerinin olması gereken değerlerin altına düşmesini de istemeyiz bu yüzden bahsedeceğimiz miktarlarda tüketimi önerilir. Aşırı tüketiminden kaçınınız.
TARÇININ KİLO KONTROLÜNE ETKİSİ:
   Tarçının kan şekerine etkisinden bahsettik. Kan şekeri iştah kontrolü açısından da çok önemlidir. Bazı besinler kan şekerini hızlıca yükseltip hızlıca düşürürler ve böylece ani ve çabuk açlık hissi gelmesine sebep olurlar. Ama tarçın kan şekerini daha dengeli seviyelerde tutarak ani açlıkların ve tatlı yeme isteğinin önüne geçecek ve bu besinlerin olumsuz etkisini düşürecektir. Geçmek bilmeyen tatlı krizlerine girmek istemiyorsanız bu isteği önceden kesebilir, bu konuda tarçından yardım alabilirsiniz. Bu da zamanla kilo almanızı engelleyecektir.
NE KADAR VE NE ŞEKİLDE TÜKETMELİ:
   Gerek kan şekerini düzenlemesi gerek diğer etkileri sağlayabilmesi için günde 2-3 çay kaşığı kadar tüketim önerilir. Herhangi bir yan etkisi yoktur ama her şeyde olduğu gibi aşırı tüketimi olumsuz sonuçlar doğurabilir bu yüzden önerilen miktarlarda tüketimi tavsiye edilir. Tarçını meyvelerinize, sütünüze, yemek ve tatlılarınıza ekleyerek veya tarçınlı bitki çayları hazırlayarak bu şekilde tüketebilirsiniz. Sizler için bir çay tarifi paylaşmak istiyorum.

1 elma ve yarım limonu dilimleyerek birkaç karanfille birlikte 2 bardak suya atın ve kaynatın, kaynadıktan sonra içine kabuk veya toz haldeki tarçınınızı koyup içebilirsiniz. Hem lezzetli hem de bu havalarda hastalıklardan koruyucu bir çay olacaktır, afiyet olsun.

Sağlıklı bireyler olmak için sağlıklı tercihler yapmak şarttır, sağlıcakla kalın.